Pysy terveenä lomamatkalla

Talven pimeydessä monen silmissä siintää loma auringossa turkoosin veden äärellä. Ennen kuin karautat maailmalle, lue miten voit välttää yleisimmät matkasairaudet.

Suomalaiset kärsivät matkoilla useimmiten flunssasta, ripulista ja korvatulehduksista. Myös vatsakivut, keuhkoputkentulehdukset ja virtsaelinten sairaudet kiusaavat matkustajia usein. Yleisimpiin matkasairauksiin voi varautua jo matkalaukkua pakatessa.

- Matkalle kannattaa varata aina mukaan särkylääkkeitä sekä maitohappobakteereja ja vatsan toimintaa tasoittavia lääkkeitä. Hyvällä onnella esimerkiksi lentokoneesta mukaan tarttunut flunssan alku tokenee levolla ja särkylääkkeillä, tiedottaja Mari Hätinen Ifistä vinkkaa.

Lämpimissä maissa hotellihuonetta ei välttämättä kannata viilentää jääkaappimaisen viileäksi, sillä tällöin keho joutuu sopeutumaan jatkuvasti suuriin lämpötilamuutoksiin. 

Monet vatsaongelmat on vältettävissä olemalla tarkka ruoan hygieenisyydestä. Varmista, että ruoat on kypsennetty läpikotaisin, jotta niissä ei ole loisia – näin vältät ripulin. Syö tuoreista hedelmistä ja vihanneksista vain niitä, jotka voi kuoria. Jos ole varma, voiko hanavettä juoda, käytä suosiolla pullovettä. Vältä jääpaloja.

Rautatialan Unioni tarjoaa sinulle jäsenetuna Ifin matkustajavakuutuksen. Liiton jäsenilleen ottamaan vakuutukseen sisältyvät myös jäsenen mukana matkustavat alle 20-vuotiaat lapset. Ilman vanhempiaan matkustavat lapset tarvitsevat oman vakuutuksen.

Matkavakuutus on henkilövakuutus, joka sisältää turvat matkalla alkavien sairauksien ja tapaturmien hoitokulujen varalle, matkalta myöhästymisturvan sekä matkan keskeytymis- ja peruuntumisturvat.

Ambulanssilento maksaa maltaita

Ulkomaan matkoille on aina tärkeää hankkia matkustajavakuutus. Matkustajavakuutus tai tuttavallisemmin matkavakuutus tarjoaa turvaa matkalla alkavien sairauksien ja tapaturmien varalle. Lisäksi vakuutus sisältää turvan matkan peruuntumisen ja keskeytymisen varalle. 

Matkavakuutus kattaa myös matkalta myöhästymisiä, jos matkustaja myöhästyy esimerkiksi matkan alkamispaikasta bussin rikkoutumisen takia. Tärkeintä matkavakuutuksessa on turva sairaankuljetusten varalle. 

- Vain harvalla on sukanvarressaan säästöjä ambulanssilentojen varalle, jotka voivat pahimmillaan maksaa jopa sata tuhatta euroa. Toisin kuin usein luullaan, valtio ei tarjoa ilmaista sairaanhoitokuljetusta Suomeen. Konsulinkyyti on urbaani legenda, joka jostain syystä jatkaa sitkeästi elämäänsä, Mari Hätinen kertoo.

Vakuutusten voimassaolo eri urheilulajeissa kannattaa käydä läpi ennen reissuun lähtöä. Useimmat matkavakuutukset eivät kata kilpaurheilua, ja riskialttiit lajit kuten benjihyppy ja sukellus vaativat yleensä laajennuksen vakuutusturvaan. Vakuutusten kattavuus kannattaa tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstä, jotta vahingon sattuessa vakuutus tuo odotetunlaista turvaa.

Älä tule paha tauti

Lomalla ei ole aikaa hukattavaksi arkisille flunssille ja vatsataudeille. Lue nämä vinkit ennen kuin karautat lomalle eksoottiseen kohteeseen. 

1. Varmista, että ruoat kypsennetty kunnolla, ja syö vain kuorittavia tuoreita hedelmiä. 
2. Älä testaa, onko hanavesi juotavaa. Osta suosiolla pullovettä. Vältä jääpaloja.
3. Ota matkalle mukaan peruslääkkeet. Särkylääkkeet, maitohappobakteerit ja vatsan toimintaa tasoittavat lääkkeet voivat lannistaa orastavan taudin. 
4. Muista aina matkavakuutus. Ammattiliittosi tarjoaa sinulle jäsenetuna Ifin matkavakuutuksen sekä matkatavaravakuutuksen. Liiton jäsenilleen ottamaan matkavakuutukseen sisältyvät myös jäsenen mukana matkustavat alle 20-vuotiaat lapset. Lue lisää osoitteesta if.fi/rau