Kylmälahti

Kylmälahden tila on vanha maalaistalo Nilakkajärven rannalla Pielavedellä, Karttulantie 338 B, 72550 Pielavesi, p. 017 887 217. Kylmälahti on ollut jo vuodesta 1975 veturimiesten omistuksessa. Vapaa-ajan viettopaikka kunnostettu vuosien mittaan ja se on kaikkien liiton jäsenten ympärivuotisessa käytössä. Isäntänä toimi maanviljelijä Jari Bunda Pielavedeltä. Hän hoitaa tehtävää sivutoimisesti.

Avaimet

Tuomas Remes puh. 0400 985 140 Isäntä: Jari Bunda puh. 040 562 2704

Maalaistalo

Paikka on vanha maalaistalo Nilakkajärven rannalla Pielavedellä. Avainta säilytetään Tuohiahon talossa, Remeksella ja avaimen saa kuittausta vastaan. Talo löytyy Kylmälahteen kääntyvän tienristeyksen läheisyydestä. Normaalisti Kylmälahdessa on aina joku paikalla, joten avaimia ei tarvitse erikseen hakea Tuohiahosta. Avaimen mukana on murtohälytyksen pikaohje.

Majoitustilaa on useassa rakennuksessa. Päärakennuksen alakerrassa on 3 erillistä majoitushuonetta, joissa kussakin on 3 vuodepaikkaa. Päärakennuksen yläkerta on uusittu kokonaan ja siellä on 5 huonetta, joissa on yhteensä 10 vuodepaikkaa.

Pihapiirin majoitustiloina ovat kaksi aittaa, joissa on yhteensä 10 vuodepaikkaa.

Majoittujan on tuotava mukanaan liinavaatteet, patjat, tyynyt ja peitteet ovat talon puolesta. Kylmälahden kämppälaki sanoo, ettei vilkkaimpina aikoina yli viikon mittaisia lomailuja suositella ja viimeksi tullut olkoon vahvoilla. Huoneiden siivous ja vuodevaatteiden tuuletus tehdään jokaisen majoittujan osalta lähtiessä.

Kylmälahdessa voi tupakoida ainoastaan ulkona.

Lomapaikan ohjeet

Kylmälahden käytöstä on laadittu ohjekansio, josta löytyvät tarkemmat ohjeet ja neuvot.

Maksut

Kylmälahden käyttö on lähes ilmaista. Kuitenkin käytön kustannusten vastineeksi kerätään pientä vuorokautista maksua. Maksut suoritetaan päärakennuksen lippaaseen. Jäseneltä ja jäsenen aikuiselta perheenjäseneltä maksu on 5 euroa vuorokaudessa. Lapsista maksua ei tarvitse suorittaa. Lisäksi jos liiton jäsenen mukana on ulkopuolinen henkilö, jokaiselta tällaiselta henkilöltä maksu on 10 euroa vuorokaudessa. Maksut koskevat myös asuntovaunussa majoittuvia.

Perheen jäsenet ja muut ulkopuoliset voivat vierailla Kylmälahdessa vain, kun liiton jäsen on mukana.

Päivittäinen toiminta

Kylmälahdessa ei ole valmiita palveluja.

Ruoan valmistus on mahdollista päärakennuksen keittiössä. Ruokailu- ja keittiövälineet löytyvät 30 henkilölle muta omiakin astioita voi tietysti aina käyttää. Astioiden pesuun on myös kone. Sopu sijaa antaa ja jokainen saa varmasti tilaa omaan ruokahuoltoonsa. Jääkaapit ovat huonekohtaiset. Kalojen perkausta varten on saunarannassa oma katettu paikka. Kalojen säilytykseen saa käyttää vain omia astioita. Savustuspaikat ovat pihapiirissä.

Saunominen

Kylmälahdessa on kaksi saunaa: savusauna ja puulämmitteinen sauna, rantasaunalla puulämmitteisen sauna lämmityksestä ei tarvinne mainita enempää, se lienee kaikille sen verran tuttu toimitus.

Savusaunan lämmitys on jo eri juttu. Savusauna on rakenteidensa takia herkkä syttymään, onpa jonkun kerran jo leimahtanutkin. Mikäli paikalla on aikaisemmin savusaunan lämmitykseen perehtynyt, kannattaa seurata toimitus tarkkaan. Lämmitys kestää useamman tunnin, kuitenkin yli kolmen tunnin lämmityksen jälkeen alkavat löylyt olla jo infernaaliset. Pakarat palavat ja vettä ei voi kuin näyttää kiukaalle. Eli liika lämmittäminen ei normaalisaunojalle tuo kaikkea sitä tyydytystä, jonka savusauna parhaimmillaan antaa.

Kun savusauna lämmitetään, avataan kaikki luukut, räppänä seinästä, lakeinen katosta ja ovikin pidetään reilusti auki. Tämä siksi, koska palokaasujen täytyy ehdottomasti palaa hyvin eikä hapen puutteen vuoksi jäädä palamatta. Varsinkin lämmityksen loppuvaiheessa lämpö on korkea ja leimahtamisen vaara suurempi. Lämmityksen aikana liekit eivät saa lyödä kiuaskivien läpi.

Lämmityksen lopussa, kun palaminen on muuttunut hiillosvaiheeseen, voi halutessa oven sulkea. Kaiken hiilloksen sammuttua lyödään häkälöylyt ja tuuletetaan sauna. Tuuletuksen jälkeen luukut kiinni ja saunan löylyistä nauttimaan.

Savusaunan lämmittäjiä ja tapoja on varmaan monia, mutta tulen kanssa pelatessa pitää olla varovainen. Edellä selostettu tapa pienentää palamisen vaaraa.

Lemmikit

Lemmikkieläinten suhteen ei ole ehdotonta kieltoa, mutta jokaisen lemmikin omistajan on otettava huomioon, etteivät kaikki ihmiset voi terveydellisistäkään syistä voi hyväksyä lemmikkieläintä. Lemmikeistä vapaata aluetta ovat alakerrassa keittiö ja tupa sekä yläkerta kokonaisuudessaan.

Harrastusmahdollisuudet

Nilakassa voi kalastaa verkoilla, uistella ja onkia. Lupia on varattu 10 verkolle. Veneitä on useita ja pelastusliivejä on riittävästi. Veneiden käytönkin suhteen on ruuhka-aikana otettava huomioon muutkin vesille mielijät.

Metsästysmahdollisuutta ei Kylmälahdessa ole, metsästysoikeus on vuokrattu paikalliselle metsästysseuralle.

Kaupat

Pielavedeltä 15 kilometrin päästä löytyvät lähin kauppa ja muut laajemmat palvelut.

Tervemenoa viettämään vapaa-aikaa Kylmälahden maalaisidylliin. Kylmälahdessa on varsinkin kesäisin veturimiesperheitä ympäri Suomen. Paikalla tutustuu uusiin ihmisiin ja tapaa vanhoja tuttuja. Kylmälahti tarjoaa rauhallista lomailua ja kiireetöntä oleskelua.