(Juttu on julkaistu RAU:n lehdessä 2/2024)
Miksi testataan?
Raideliikenteen turvallisuutta valvoo Traficom. Yhtenä osana turvallisuuden valvontaa ovat terveydentilaa koskevat vaatimukset raideliikenteen kuljettajille.
Raideliikenteen kuljettajien terveydentilavaatimusten kohdassa 5.4 sanotaan, että rautatielääkärin tulee katsoa kuljettaja sopimattomaksi tehtävään, mikäli hänellä on ”alkoholin käytön aiheuttama elimellinen aivo-oireyhtymä tai käyttäytymisen häiriö, riippuvuusoireyhtymä tai perusteltu syy epäillä päihderiippuvuutta tai muuta käyttäytymiseen ja rautatieturvallisuuteen vaikuttavaa haitallista alkoholinkäyttöä”.
Vastaavia vaatimuksia sovelletaan myös liikenneohjaajiin. Tällä testillä pystytään parhaiten havainnoimaan, onko henkilöllä liiallista, terveyteen ja työkykyyn vaikuttavaa alkoholinkäyttöä.
B-PEth ei muodostu ilman alkoholia
B-PEth-testi eli fosfatidyylietanolin mittaus osoittaa fosfatidyylietanolin pitoisuuden punasoluista 2–4 viikkoa alkoholin käytön jälkeen. B-PEth:in muodostuminen verisolujen kalvossa on täysin etanolista riippuvaa eli sen esiintyminen henkilön verinäytteessä riippuu täysin veressä olleesta alkoholista.
Tunnettuja testitulosta häiritseviä sairauksia tai muita tekijöitä ei ole osoitettu lukuun ottamatta tutkittavan veren alkoholikontaminaatiota (= tutkittavaan vereen päätyy alkoholia).
Tässä mielessä tämä uusi laboratoriotutkimus on ainutlaatuinen verrattuna aikaisempiin epäsuoriin alkoholin käytön merkkiaineisiin, kuten maksaentsyymeihin (gammaglutamyylitransferaasi, S-GT) ja desialotransferriiniin (S-CDT).
Raja-arvon ylitys voi kertoa runsaasta ja toistuvasta alkoholinkäytöstä
B-PEth-testi on tarkoitettu osoittamaan runsasta alkoholin käyttöä. Runsaaksi alkoholinkäytöksi määritellään vähintään 60 g alkoholia per vuorokausi.
Yli 60 g puhdasta alkoholia tulee täyteen, jos juo päivittäin
-
- 5 x 0,33 l keskiolutta
- tai n. 1 pll viiniä
- tai 2 dl kirkasta viinaa.
Viikkotasolla tämä tarkoittaa keskimäärin 35 ravintola-annosta/viikko, mikä ylittää reilusti alkoholin riskikäytön rajat.
Henkilön alkoholin käyttömäärästä ja käytön pituudesta riippuen B-PEth näkyy verenkierrossa vielä 2–4 viikon kuluttua alkoholin käytön lopettamisen jälkeen. B-PEth-arvo nousee, kun runsasta alkoholinkäyttöä jatkuu vähintään 2–3 viikkoa.
Verinäytteestä tehtävän testin tuloksena 0,3 µmol/l on raja-arvo liialliselle alkoholinkäytölle. Ruotsalaisissa pitkäaikaisissa kliinisissä tutkimuksissa ja kokemuksen perusteella on osoitettu, että raja-arvon ylitys toimii hyvin henkilön säännöllisen ja runsaan, terveydelle haitallisen alkoholin käytön osoituksena.
B-PEth-tutkimuksen yksi merkittävä etu on myös se, että sen pitoisuus veressä ei nouse yli raja-arvon, jos henkilö käyttää alkoholia satunnaisesti ja kohtuullisesti (ns. sosiaalinen alkoholin käyttö). Satunnaisen alkoholin käyttäjän tai absolutistin B-PEth pitoisuus onkin hyvin matala, useimmiten alle 0,05 µmol/l.
Mitä tapahtuu raja-arvon ylittyessä?
Raja-arvon 0,3 µmol/l ylittyessä lääkäri käy henkilön kanssa keskustelun hänen alkoholin käytöstään ja sen vaikutuksesta työkykyyn. Arvon tulkintaan vaikuttaa paitsi sen suuruus, myös aikaisempi päihteiden käyttö sekä olemassa olevat sairaudet kuten diabetes, maksasairaudet ja masennus.
Keskustelun jälkeen lääkäri arvioi seurannan tarpeen sekä päättää tarvittavat seurantatutkimukset.
Seurannan ohjenuoraksi lääkäri määrittää henkilölle tavoitearvon alkutilanteen perusteella. Mikäli tavoitteena on päihteettömyys, tulee PEth-arvon olla kontrolleissa alle 0,05 µmol/l. Tällöin alkoholia ei saa juoda lainkaan. Mikäli tavoitteena on kohtuukäyttö, arvon tulee olla alle 0,3 µmol/l.
Lääkäri päättää myös keskustelun ja esitietojen perusteella, voiko henkilö jatkaa liikenneturvallisuustehtävässä lisäselvitysten ajan. Jos voi, henkilö jatkaa työskentelyä normaalisti. Jos ei voi, hänet siirretään sairauslomalle.
Korkea arvo normalisoituu hitaasti, joten uutta näytettä ei kannata tällöin ottaa heti. Seurantamittaus tehdään yleensä vasta muutaman viikon kuluttua.
Epäiltäessä päihderiippuvuutta on juomattomuus testien välillä välttämätöntä, jotta arvo saadaan varmasti laskemaan. Tämä on ainoa keino todeta, että testattava pystyy olemaan juomatta.
Jos testitulos on toistuvasti yli lääkärin asettaman tavoitearvon, herää epäily vakavasta päihdeongelmasta. Lääkäri arvioi, onko henkilö sopiva jatkamaan liikenneturvallisuustehtävässä ja millä edellytyksillä. Lääkärit vastaavat suoraan Traficomille siitä, että heidän lausuntonsa noudattavat määräyksiä.
Vaikka testitulos ei ylittäisi raja-arvoa uudestaan, PEth-arvon seurantaa todennäköisesti jatketaan, sillä riskikäyttö on havaittu.
Liikenneturvallisuutta haittaavan alkoholinkäytön selvittämiselle ja työstä poissaololle ei ole määritelty tiettyä aikarajaa, jonka puitteissa selvittäminen tulee tehdä. Ratkaisevaa on vain se, että varmistutaan, ettei alkoholinkäyttö jatku terveyttä ja liikenneturvallisuutta haittaavissa määrin.
Diagnoosina alkoholin suurkulutus tai alkoholismi
Jos lääkäri toteaa, että diagnoosi ”riippuvuusoireyhtymä” eli alkoholismi täyttyy pidemmällä tutkimusseurannalla, määräykset edellyttävät vähintään kahden vuoden ”hyllytystä” liikenneturvallisuustehtävistä, ainakin veturinkuljettajilla.
Liikenneturvallisuustehtäviin palauttamisessa noudatetaan samoja käytäntöjä kuin muidenkin sairauksien osalta. Traficom harkitsee rautatielääkärin lausunnon perusteella asiaa, kun hoidon ja kuntoutuksen teho on osoitettu.
VR-Yhtymän asiantuntijalääkäri Katri Tiitola korostaa henkilön omaa sitoutumista hoitoon.
- Päihderiippuvuuksissa kuntoutuspolku on pitkä. Kuntoutuminen edellyttää henkilöltä vahvaa motivaatiota ja sitoutumista sovittuun hoitoon ja seurantaan. Mahdollista luvan takaisin saaminen kuitenkin on.
Hae apua ajoissa
Jos juominen tämän artikkelin lukemisen jälkeen huolestuttaa, on hyvä muistaa, että apua kannattaa hakea ennen kuin arvot ovat kohonneet.
- Parasta olisi, kun päihteiden käyttöön liittyvät ongelmat todettaisiin ja hoidettaisiin mahdollisimman varhain. Silloin vältytään pitkiltä poissaoloilta ja työkyvyn heikkenemiseltä. Omaehtoinen hoitoon hakeutuminen tuo aina parhaan tuloksen, Tiitola korostaa.
Työterveyshuollosta avun saaminen on luottamuksellista. Jos haet apua ennen kuin sinulla on vakava alkoholiongelma, ei sillä ole vaikutusta veturinkuljettajan lupakirjaan tai liikenneohjaajan pätevyyteen.
- Helpoiten saat apua ottamalla yhteyttä omaan työterveyshoitajaan. Hän neuvoo sinua eteenpäin ja kertoo työterveyden tukimuodoista. Omaa alkoholinkäyttöään voi kartoittaa nimettömänä myös netissä esim. www.paihdelinkki.fi, Tiitola kertoo.
Jos sinulla on taipumusta esimerkiksi elämän solmukohdissa, kuten avioeron tai läheisen kuoleman yhteydessä ”ratketa ryyppäämään”, avun voi tarjota tehokkaammin työterveyspsykologi tai työterveyslääkäri.
Alkoholin suurkulutus altistaa monille sairauksille, tapaturmille ja äkkikuolemalle. THL:n vuonna 2020 tekemän tutkimuksen mukaan yli 560 000 suomalaista käyttää alkoholia niin paljon, että pitkäaikaisten terveyshaittojen riski on suurentunut. Heistäkin suurin osa (58 %) pitää itseään kohtuukäyttäjinä. Alkoholia paljon juova on usein myös terveydenhuollon palveluiden suurkuluttaja.
Riskikuluttaja ei aina tunnista ylittäneensä riskirajan eikä suurkulutuksen huomaaminen ole helppoa terveydenhuollon ammattilaisillekaan. Suurkulutus pitäisi kuitenkin tunnistaa jo ennen kuin se on aiheuttanut pitkälle edenneitä psyykkisiä tai fyysisiä sairauksia.
Hae apua ennen kuin päihteistä tulee ongelma
Jos pohdit, voiko alkoholin tai muiden päihteiden käyttö olla ongelma, kannattaa toimia heti. Jos haet apua ennen kuin sinulla on vakava alkoholiongelma, ei hoitoon hakeutumisella ole vaikutusta veturinkuljettajan lupakirjaan tai liikenneohjaajan pätevyyteen.
- Tee alkoholin tai muiden päihteiden käyttöä mittaava testi sivulla www.paihdelinkki.fi Sivustolla on useita eri testivaihtoehtoja sekä tietoa siitä, mistä saat apua
- Ota yhteys työterveyshoitajaan, joka kertoo sinulle työterveyden tarjoamista tukimuodoista.
- Hakeudu omaehtoisesti hoitoon.
Teksti: Lakimies Maria Säteri, RAU
Lähteet:
Fosfatidyylietanolin (PEth) määrittäminen - testi luotettavampaan alkoholinkäytön osoittamiseen (duodecimlehti.fi) https://www.duodecimlehti.fi/duo16131
B -PEth, uutuus alkoholin suurkulutuksen tunnistamiseen - Vita Laboratoriot https://vita.fi/blogit/b-peth-uutuus-alkoholin-suurkulutuksen-tunnistamiseen/
Näin Suomi juo. Helsinki: THL 2020. https://thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-riippuvuudet/alkoholi/nain-suomi-juo
Alkoholin riskirajat | Alko https://www.alko.fi/vastuullisesti/alkoholi-ja-terveys/alkoholin-riskirajat